Blog

Πώς να επιλέξετε στρώμα για το παιδικό κρεβατάκι;

Πτυσσόμενο βρεφικό κρεβάτι

Ο κάθε γονιός θέλει ό,τι πιο καλό και ποιοτικό για το μωρό του και πρώτα απ’ όλα είναι ότι έχει σχέση με την υγεία του. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν τα μωρά που μόλις ήρθαν σε αυτόν τον κόσμο. 

Κυνηγώντας τη μόδα οι νέοι γονείς συχνά ξεχνούν ότι στο μωρό τους είναι εντελώς αδιάφορο πόσο ακριβό θα είναι το κρεβατάκι του, τι χρώμα θα είναι τα ρούχα του και ακόμα περισσότερο τι σχέδια θα έχουν τα σεντονάκια του. Η επιλογή του στρώματος για το παιδικό κρεβατάκι επίσης έρχεται «στη δεύτερη μοίρα» ή ορισμένες φορές ξεχνιέται τελείως και αγοράζεται την τελευταία στιγμή βιαστικά. Για το πόσο σημαντική είναι η επιλογή του και το πόσο υπεύθυνα πρέπει να αντιμετωπίσετε το θέμα, διαβάστε παρακάτω αυτό το άρθρο. 

Πώς πρέπει να είναι το στρώμα για το μωρό σας;

Περιμένοντας το νέο μέλος της οικογένειας ο κάθε γονιός πρέπει να προσδιορίσει τι στρώμα χρειάζεται ακριβώς η δική του κόρη ή ο δικός του γιος. Ως γνωστόν, το βρέφος ηλικίας έως 1 έτους περνάει ξαπλωμένο έως 70% του συνολικού χρόνου, ενώ κατά την περίοδο έως την  ηλικία 3 ετών 50%. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να ερευνήσετε υπεύθυνα την αγορά του προϊόντος. 

Οι παιδίατροι συνιστούν να προσέξετε τα εξής κριτήρια:

  • άνεση για το παιδί η μαλακότητα και το πάχος του στρώματος, 
  • διαστάσεις αντιστοιχία στο παιδικό κρεβατάκι,
  • πλήρωση του στρώματος συνθετικά ή φυσικά υλικά,
  • υγιεινή στη χρήση,
  • σκληρότητα και ορθοπεδικές ιδιότητες,
  • πολυλειτουργικότητα.

 

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την αγορά του στρώματος;

Όταν αγοράζετε πράγματα για το παιδί, πρέπει να θυμάστε ότι το προϊόν πρέπει να είναι μελετημένο, να μην βλάψει την υγεία του παιδιού και άρα να είναι ποιοτικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ποιότητα πολύ συχνά δεν σημαίνει ακριβό κόστος. Έτσι, πρέπει να συγκεντρώσετε την προσοχή σας ακριβώς στο πρώτο, την ποιότητα. 

  • Άνεση

Για κάθε ενήλικα ένα άνετο στρώμα αφορά το πόσο μαλακό είναι και τι πάχος έχει. Μάλιστα, όσο πιο μαλακό και παχύ τόσο το καλύτερο. Όμως για τα μωρά ηλικίας έως ενός έτους ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Δεδομένου ότι η σπονδυλική στήλη του μωρού μόλις αρχίζει να σχηματίζεται, οι ειδικοί συνιστούν το στρώμα στο παιδικό κρεβατάκι να έχει πάχος 6-9 εκ., και η σκληρότητα προσδιορίζεται από τη σκληρότητα της επιφάνειας του κρεβατιού και όχι του στρώματος.

  • Διαστάσεις

Είναι πολύ σημαντικό το μέγεθος του στρώματος να συμπίπτει ακριβώς με τις διαστάσεις του κρεβατιού. Εάν το στρώμα έχει μικρότερο μέγεθος, αυτό θα γλιστράει και έτσι θα ενοχλεί το μωρό. Εκτός απ’ αυτό, ένα πιο μεγάλο παιδί, το οποίο κινείται ζωηρά, μπορεί να τραυματίσει το χεράκι του ή το ποδαράκι του, εάν το περάσει στο κενό που σχηματίζεται. Το επιτρεπόμενο μέγεθος του στρώματος είναι πλάτος από 60 εκ., μήκος 120 εκ. Πολύ βολικά μοντέλα προτείνει σήμερα ο κατασκευαστής παιδικών επίπλων INGVART. Η ομάδα ειδικών ταιριάζει προσεκτικά και επιμελώς το στρώμα για κάθε τύπο κρεβατιού, πράγμα που διευκολύνει και επιταχύνει την επιλογή και του ενός και του άλλου προϊόντων (κρεβάτι – στρώμα). 

  • Πλήρωση στρωμάτων 

Η έρευνα ποικιλίας των εμπορευμάτων του είδους δείχνει ότι επί του παρόντος οι κατασκευαστές των στρωμάτων βεβαιώνουν την ποιότητα των συνθετικών sintepon και αφρολέξ υλικών, αποδεικνύοντας την προτίμησή τους με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Όμως σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ιατρών, τα φυσικά υλικά είναι τελικά και τα πιο ασφαλή. Γι’ αυτό αξίζει να ακούσετε τις απόψεις των ειδικών και να ενημερωθείτε για την αξιολόγηση των οικολογικά καθαρών (φιλικών προς το περιβάλλον) υλικών πλήρωσης:

  • Κοκοφοίνικας: είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αναγνωρισμένα υλικά πλήρωσης, στη σύνθεση του οποίου υπάρχουν οι ίνες καρύδας, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι είναι φυσικό προϊόν. Με σκοπό την παράταση διάρκειας χρήσης του στρώματος, οι ίνες εμποτίζονται με λατέξ, με αποτέλεσμα το υλικό της πλήρωσης να είναι πιο ελαστικό και να μην παραμορφώνεται. 
  • Flexo-τσόχα: υλικό, το οποίο στην αφή μοιάζει πολύ με αφρολέξ, αλλά στο 40% αποτελείται από φυσικές ίνες. Εύκολα αερίζεται, ανθεκτικό σε υγρασία, με μεγάλη διάρκεια χρήσης. 
  • Φυσικό λατέξ: είναι πολύ μαλακό και ευχάριστο στην αφή υλικό, αλλά και ακριβό επίσης. Έχει τα εξής ορθοπεδικά χαρακτηριστικά: αντοχή στη φθορά, επιλογή σαφούς κάμψης με το σχήμα, γρήγορη επαναφορά στην προηγούμενη κατάσταση.
  • Μαλλί αλόγου: είναι το υλικό που προέρχεται από τη χαίτη και την ουρά αλόγου και σταθεροποιείται με λατέξ για ανθεκτικότητα. Το υλικό αυτό είναι ακριβό και χρησιμοποιείται για την κατασκευή στρωμάτων Premium-class. Χάρη στην ενδιάμεση στρώση αέρος, αυτό το είδος υλικού πλήρωσης διατηρεί καλά το σχήμα και κρατάει τη θερμότητα.
  • Φύκια της θάλασσας, δηλαδή καλά αποξηραμένα θαλάσσια φύκια, τα οποία στερεώνονται σε ειδικό πλέγμα – βάση. Είναι μεσαίου βαθμού σκληρότητας. Ως επί το πλείστον, χρησιμοποιείται ως ενδιάμεση στρώση στο στρώμα και όχι ως αυτοτελές υλικό πλήρωσης.
  • Υγιεινή 

Ως γνωστόν, η ανοσία ενός μικρού παιδιού κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του μόλις αρχίζει να αναπτύσσεται, δηλαδή οι αμυντικές αντιδράσεις του οργανισμού είναι πολύ μικρές. Η μη τήρηση των πιο στοιχειωδών κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Ο αερισμός του στρώματος, η αντοχή των υλικών στην υγρασία, η έλλειψη ξένων οσμών, ύπαρξη θήκης για την υγειονομική επεξεργασία είναι τα κυριότερα κριτήρια για το πόσο υγιεινό είναι το στρώμα κατά την επιλογή του.

  • Σκληρότητα και ορθοπεδικές ιδιότητες

Για το πιο μικρό μέλος της οικογένειας συνιστάται η αγορά ενός σκληρού, με απόλυτα επίπεδη επιφάνεια στρώματος. Πολλοί ενδεχομένως να προβληματιστούν εάν το παιδί θα νιώθει άνετα σε ένα σκληρό στρώμα, αλλά κάθε παιδίατρος θα σας πει ότι για τον σχηματισμό της σπονδυλικής στήλης του παιδιού, η σκληρή επιφάνεια μπορεί να συμβάλει στη σωστή ανάπτυξή του. Εάν εξετάσουμε τις ορθοπεδικές ιδιότητες, για το νεογέννητο είναι πιο κατάλληλα τα στρώματα μεσαίας και αυξημένης σκληρότητας. Οι βασικές λειτουργίες τους είναι: η πλήρης χαλάρωση των μυών και η ορθή στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στρώματα με ελατήρια, όμως καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, και μόνο σε περίπτωση που το παιδί δεν έχει  αντενδείξεις. 

  • Πολυλειτουργικότητα

Σήμερα οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που ακολουθούν τη μόδα, προτιμούν να επιλέγουν τα κρεβατάκια – μετασχηματιστές, για τα οποία ταιριάζουν τα αντίστοιχα στρώματα. Η υψηλή ποιότητα, ο πρωτότυπος σχεδιασμός, μακροχρόνια χρήση, έως και 5 χρόνια  είναι τα συνθήματα χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές αυτής της κατηγορίας προϊόντων. Οι εμπειρίες πολλών γονιών και οι συμβουλές των παιδιάτρων δείχνουν την αρνητική πλευρά των αναδιπλούμενων στρωμάτων – μετασχηματιστών, όπου η άνεση των παιδιού μειώνεται πολλαπλάσια σε σχέση με τις μονοκόμματες κατασκευές. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή. 

  • Βασικοί κανόνες φροντίδας

Να θυμάστε, όποιο στρώμα και να επιλέξετε για το παιδικό κρεβατάκι, πρέπει να τηρείτε τους βασικούς κανόνες φροντίδας του:

  • μια φορά στους δύο μήνες να αναποδογυρίζετε το στρώμα με σκοπό την ομοιόμορφη κατανομή του βάρους και προς αποφυγή της καθίζησης του υλικού σε ορισμένα σημεία, 
  • τα προϊόντα που έχουν ελατήρια απαγορεύεται να διπλωθούν,
  • το στρώμα με ίνες καρύδας επιδέχεται μόνο στεγνό καθάρισμα,
  • τα συνθετικά στρώματα πρέπει να τα αερίζετε τουλάχιστον μία φορά το μήνα, 
  • την αφαίρεση των λεκέδων πρέπει να την κάνετε αμέσως, χωρίς να αφήσετε να βραχεί μέχρι τη βάση.