Blog

Πώς να επιλέξετε ένα παιδικό κρεβατάκι;

Η περίοδος αναμονής του παιδιού συνδέεται με πολλά ευχάριστα τρεχάματα. Ένα από τα σημαντικά θέματα, τα οποία πρέπει να επιλύσουν οι μελλοντικοί γονείς,είναι να επιλέξουν το παιδικό κρεβατάκι.  Η σημερινή αγορά των παιδικών επίπλων προτείνει μεγάλη ποικιλία αυτών των προϊόντων, τα οποία διαφέρουν σε εξωτερική εμφάνιση, σε χαρακτηριστικά σχεδιασμού και σε τιμή.

Σημαντικά κριτήρια της επιλογής

Πριν αγοράσετε κρεβατάκι για το μωρό σας, πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αυτό πληροί τις βασικές απαιτήσεις για τα είδη που προορίζονται για τα παιδιά. Ο χώρος ύπνου για το παιδί πρέπει να είναι ασφαλής, άνετος, κατασκευασμένος από οικολογικά καθαρά υλικά και να έχει αισθητικά όμορφη εμφάνιση.

Για πολλούς αγοραστές ο σχεδιασμός παίζει καθοριστικό ρόλο, όμως στην πραγματικότητα ένα όμορφο έπιπλο μπορεί να αποδειχθεί εντελώς άβολο. Οπότε καλό θα ήταν να δώσετε τη δέουσα προσοχή πρωτ’ απ’ όλα και σε άλλες σημαντικές λεπτομέρειες.

  • Αξιοπιστία και ανθεκτικότητα

Η κούνια πρέπει να είναι σταθερή, με τη δυνατότητα δεσίματος όλων των κινητών στοιχείων της: των τροχών, των μεντεσέδων ή του εκκρεμούς. Αφού μεγαλώνοντας το παιδί μόνο του αρχίζει να κουνάει το κρεβατάκι και μπορεί να αναποδογυρίσει μαζί με αυτό. Σιγουρευτείτε ότι τα εξαρτήματα στερέωσης είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και όχι από ξύλο ή από πλαστικό.

  • Προδιαγραφές ασφάλειας υλικών και κατασκευής

Για την κατασκευή των παιδικών κρεβατιών χρησιμοποιείται κυρίως φυσική ξυλεία από δέντρα που καλλιεργούνται σε οικολογικά καθαρές περιοχές. Συνήθως τα φτιάχνουν από σκλήθρα, σημύδα, σφενδάμι, οξιά και δέντρο τέφρας. Επιτρέπεται επίσης η εφαρμογή πλαστικού και μετάλλου. Το κυριότερο είναι να μην υπάρχουν τοξικές αναθυμιάσεις. Ίδιοι κανόνες και προδιαγραφές αφορούν και το βερνίκι ή τη βαφή. Η οικολογική καθαρότητα, δηλ. η φιλικότητα των εξαρτημάτων προς το περιβάλλον πρέπει να βεβαιώνεται με τα σχετικά έγγραφα.

Τα χαρακτηριστικά της κατασκευής και οι ιδιαιτερότητες της δομής του κρεβατιού έχουν επίσης μεγάλη σημασία για την ασφαλή χρήση του. Συνιστάται να αγοράσετε κάποιο μοντέλο που διαθέτει τη λειτουργία ρύθμισης ύψους του πάτου. Γιατί μεγαλώνοντας το παιδί θα γίνει πιο ζωηρό και μπορεί να πέσει από την κούνια με μικρό βάθος. Για να βολεύει τις μαμάδες, σε πολλά μοντέλα προβλέπεται πτυσσόμενο πλαϊνό τοίχωμα.

Το άνοιγμα ανάμεσα στα κάγκελα της κούνιας πρέπει να είναι στο εύρος από 2-3 έως 7-8 εκ. Αυτό θα αποκλείσει το ενδεχόμενο να σφηνώσει μεταξύ τους το κεφαλάκι ή τα χέρια του μωρού.

Πρέπει να προτιμάτε τα μοντέλα με τάβλες ή με διάτρητο πάτο, επειδή αυτά τα είδη πάτων αφήνουν να φύγει η υγρασία και εμποδίζουν τη δημιουργία μούχλας.

Όλες οι επιφάνειες του επίπλου πρέπει να έχουν λειανθεί καλά. Είναι καλό να μην υπάρχουν στην κατασκευή του κρεβατιού επικίνδυνες για τραυματισμό αιχμηρές γωνίες, τόσο μέσα, όσο και στην εξωτερική πλευρά. Τα μεταλλικά στοιχεία και εξαρτήματα (βίδες, παξιμάδια κλπ.) δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα για το παιδί. Στην πιο ασφαλή εκδοχή της κατασκευής αυτά δεν εξέχουν από την επιφάνεια. Αυτό δεν χαλάει την εξωτερική εμφάνιση του προϊόντος και ταυτόχρονα δεν χρειάζονται ειδικά καλύμματα – τάπες που μπορεί να βρεθούν στο στόμα του παιδιού.

  • Πρακτικότητα στη χρήση

Το παιδικό κρεβατάκι δεν είναι μόνο ένα όμορφο και γλυκούλικο στοιχείο της διακόσμησης του εσωτερικού χώρου, αυτό θα πρέπει να έχει πρακτικές λειτουργίες και να είναι άνετο και για το βρέφος αλλά και για τους γονείς.

Εάν σχεδιάζετε να λικνίζετε σε αυτό το μωρό σας, πρέπει να προσέξετε να διαθέτει αυτή τη λειτουργία, η οποία πραγματοποιείται με ορισμένους τρόπους

  • χάρη στους ολισθητήρες, τους οποίους αργότερα θα μπορέσετε να τους αποσυνδέσετε,
  • με το εκκρεμές, το οποίο μπορεί να κουνάει την κούνια κατά μήκος, στο πλάι ή να διαθέτει και τις δύο επιλογές.

Πολλά είδη κρεβατιών διαθέτουν ροδάκια, αλλαξιέρες, συρτάρια για τα ρούχα ή τα παιχνίδια. Με την αφαίρεση του μπροστινού τοιχώματος μετατρέπονται σε επεκτάσεις του κρεβατιού των γονιών. Αυτή η λειτουργία δίνει τη δυνατότητα στο παιδί που μεγαλώνει να ανεβαίνει μόνο του στο κρεβατάκι του.

Τα σύγχρονα κρεβάτια – μετασχηματιστές (smart bed) διακρίνονται για την ιδιαίτερη πολυλειτουργικότητά τους.

  • Σχεδιασμός και διαστάσεις

Οι συνθήκες διαβίωσης της κάθε οικογένειας δεν επιτρέπουν πάντα να διαθέσουν στο παιδί ξεχωριστό δωμάτιο, αλλά και οι παιδίατροι δεν συνιστούν «να εξορίσετε» αμέσως το νεογέννητό σας σε παιδικό δωμάτιο. Γι’ αυτό το κρεβατάκι πρέπει να ταιριάζει με τη διακόσμηση του υπνοδωματίου των γονέων. Και εδώ τα πιο κατάλληλα μοντέλα είναι τα κλασικά, τα οποία έχουν διακριτικό σχεδιασμό. Εάν το δωμάτιό σας είναι μικρό, σκεφτείτε τη λύση των στρογγυλών ή οβάλ επίπλων. Αυτά είναι πολύ πιο πρακτικά και καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο από τα ορθογώνια μοντέλα με το ίδιο μέγεθος θέσης ύπνου.

Βασικά είδη κρεβατιών για παιδιά

Τα παιδικά έπιπλα διαφέρουν όχι μόνο από την εξωτερική εμφάνισή τους, αλλά και από τις ιδιαιτερότητες της δομής τους. Από αυτές εξαρτάται πόσον καιρό θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε το κρεβατάκι. Σε ένα κλασικό κρεβατάκι – κούνια το παιδί μπορεί να κοιμάται από 0 έως την ηλικία 2-3 ετών, όμως υπάρχουν πιο πρακτικές λύσεις, που θα χρησιμοποιηθούν πολύ περισσότερο σε χρόνο, για παράδειγμα, κρεβάτια – μετασχηματιστές.

Οι γονείς συχνά επιλέγουν για το νεογέννητό τους ως πρώτο χώρο ύπνου μικρές καλαθούνες για βρέφη έως 6 μηνών. Αυτές είναι ελαφριές, φορητές, πιάνουν πολύ λίγο χώρο και το νεογέννητο νιώθει άνετα εκεί, δεδομένου ότι έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε περιορισμένο χώρο. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι το παιδί πολύ γρήγορα μεγαλώνει απ’ αυτές τις καλαθούνες.

Η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι τα κανονικά ξύλινα κρεβατάκια με διαστάσεις 120 × 60 ή 140 × 70. Η ποικιλία αυτών των ειδών είναι μεγάλη:

  • Απλές κλασικές κούνιες, χωρίς πρόσθετα εξαρτήματα. Το παιδί κουνιέται σε αυτές χάρη στις ολισθητήρες ή σε μηχανισμό του εκκρεμούς.
  • Κρεβατάκια με διάφορα εξαρτήματα: αλλαξιέρα, κομοδίνο, συρταριέρα. Αυτές οι κατασκευές δίνουν τη δυνατότητα οικονομίας χώρου και τοποθέτησης – αποθήκευσης των πραγμάτων του παιδιού στον ίδιο χώρο, που είναι πολύ σημαντικό για τη μαμά.
  • Παρκοκρέβατα είναι προϊόντα γενικής χρήσης, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χώρος ύπνου και ως πάρκο. Έχουν μικρό βάρος, διπλώνουν εύκολα, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα να τα πάρει κανείς όταν πάει επίσκεψη ή στις διακοπές. Αυτό το μοντέλο είναι ιδανικό για ένα μικρό διαμέρισμα όπου δεν θα χωρούσαν το κρεβατάκι και το πάρκο ως ξεχωριστά έπιπλα.

Κρεβατάκια – μετασχηματιστές (smart bed):  πολυχρηστικότητα και πρακτικότητα.

Εάν δυσκολεύεστε στο να καταλήξετε σε επιλογή τύπου παιδικού κρεβατιού, εξετάστε την εκδοχή του μοντέλου – μετασχηματιστή. Αυτά συνδυάζουν πολλά χαρακτηριστικά των κανονικών κρεβατιών και διαθέτουν μια σειρά πλεονεκτήματα:

  • Διάρκεια χρήσης: Η κατασκευή του προϊόντος δίνει τη δυνατότητα να κάνετε συνέχεια τις απαραίτητες μετατροπές όσο μεγαλώνει το παιδί σας.
  • Μικρές διαστάσεις: Χάρη στον εργονομικό, επιμελώς μελετημένο σχεδιασμό σε κάθε εκδοχή του, το προϊόν δεν καταλαμβάνει πολύ χώρο.
  • Οικονομική λύση: Ένα ποιοτικό κρεβατάκι-μετασχηματιστής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θέση ύπνου του παιδιού μέχρι την εφηβική ηλικία του. Τα οφέλη μιας τέτοιας αγοράς είναι προφανή, παρά την μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα κλασικά – συμβατικά μοντέλα τιμή τους.

Τα κρεβατάκια – μετασχηματιστές συνήθως συνδυάζουν μερικά έπιπλα μαζί. Το πρώτο που θα χρειαστείτε είναι μια μικρή κούνια – καλαθούνα, κατά προτίμηση με ροδάκια και μηχανισμό λικνίσματος. Το επόμενο στάδιο μεταμορφώσεων είναι το παιδικό κρεβατάκι κανονικού μεγέθους, το οποίο μπορεί να λειτουργεί και ως πάρκο. Λίγο μεγαλύτερο παιδί με άνεση θα βολευτεί σε μικρό καναπεδάκι, ενώ για έναν έφηβο θα πρέπει να προβείτε στην επιμήκυνσή του. Πολλά smart-bed μετατρέπονται σε ένα πρακτικό τραπεζάκι και δύο καρεκλάκια. Είναι σημαντικό ότι για αυτές τις μετατροπές δεν απαιτείται καμία αγορά συμπληρωματικών εξαρτημάτων.

Η σωστή επιλογή ενός ποιοτικού και άνετου παιδικού κρεβατιού αποτελεί εγγύηση για υγιή ύπνο και άνεση του μωρού σας.